Ekologija

Ideja o čistilni in ekološki akciji se je med člani našega kluba porodila v letu 1994, ko smo ob praznovanju 20. obletnice delovanja ugotovili, da preveč zanemarjamo reko, ob kateri živimo. Večino potapljačev je zanimalo predvsem potapljanje na morju, le redki člani našega kluba pa so se posvečali raziskovanju Krke, a le-ti so stalno opozarjali na ogromne količine odpadkov odloženih v njeno strugo. Odločitev klubskega vodstva, da na pobudo nekaterih članov sproži večjo akcijo čiščenja struge reke Krke, je naletela na dober odziv tudi med člani potapljaških klubov iz vse Slovenije, pa med pokrovitelji in novinarji, kar je dalo akciji »Krka izvir - izliv« tudi ekološki značaj, saj je stalno poročanje o akciji s strani različnih medijev (televizija, radio, dnevno in tedensko časopisje) pritegnilo zanimanje širše javnosti in vsekakor vplivalo tudi na ekološko zavest ljudi, ki živijo ob reki.
Zaradi odmevnosti  prve akcije ki je trajala kar štiri vikende in  velike količine odpadkov smo se odločili da bo v prihodnje ekologija eno izmed osnovnih vodil našega kluba, zato smo akcijo seveda z našimi sodelavci vsako leto nadaljevali. V petih letih smo tako iz struge od Žužemberka do Novega mesta potegnili preko 20 velikih kontejnerjev najrazličnejših odpadkov. Seveda pa ne smemo pozabiti naših zvestih sodelavcev: Rafting klub Gimpex in Ribiške družine Novo mesto, ki nam pomagajo vsako leto  pri organizaciji  in izvedbi akcije. Opažamo, da se je stanje v reki precej izboljšalo, novi odpadki, ki se pojavljajo, so predvsem manjše embalažne enote komercialnih izdelkov večjih novih kosovnih pa ni opaziti prav veliko. Veseli smo, če smo k spodbujanju ekološke zavesti ob Krki živečih ljudi dali svoj prispevek tudi mi potapljači.
Preko naših izobraževalnih programov vzgajamo potapljače v duhu ekologije kot globalnega pojma, kar pomeni, da se moramo okolju prijazno obnašati kjerkoli se pojavimo. Zelo smo ponosni, da smo bili prvi potapljaški klub v Sloveniji, ki je organiziral podvodno ekološko akcijo, in da so po našem vzoru naslednja leta ostali potapljaški klubi na svojih območjih organizirali podobne akcije, katerih se tudi mi z veseljem udeležujemo. Upamo, da so naši napori prispevali  tudi  k županovi odločitvi, da Mestna občina Novo mesto pridobi certifikat ISO 14001, saj z Županom dobro sodelujemo že od začetka naših ekoloških prizadevanj.