EKO 2013

Letošnjo prelepo septembrsko jesensko soboto smo KPA-ajevci ob pomoči potapljaških kolegov iz slovenskih klubov že dvajsetič čistili reko Krko. Ob pogledu na kup smeti, ki so se ob koncu akcije nabrale ob klubu bi lahko površen opazovalec rekel, da se v teh dvajsetih letih ni nič spremenilo, še vedno potegnemo iz Krke ogromne količine smeti in to na področjih, kjer smo že nekajkrat organizirali čistilne akcije.
Pa vendar je povsem drugače kot je bilo pred dvajsetimi leti. Sprva smo akcije organizirali več vikendov v mesecih avgust in september, iz Krke pa smo kot po tekočem traku odstranjevali smeti, ki jih komunali niti ni uspelo sproti odvažati. Štedilniki, avtomobili, ogromne traktorske, kamionske in avtomobilske gume, posoda, železni sodi, železne kadi, akumulatorji, lahko bi rekli da praktično ni bilo stvari, ki je v Krki nismo našli in z gotovostjo lahko trdimo, da so prebivalci ob Krki s smetmi, ki so se jih želeli znebiti, dolga leta ustvarjali v Krki eno veliko smetišče. Če gledamo stanje po dvajsetih letih je to popolnoma drugačno. Prebivalci smo ob Krki začeli živeti z njo in jo tudi drugače obravnavati kot nekoč. Sedaj so praktično edini onesnaževalci Krke objestneži, nekateri so taki pač po naravi, nekaterim pa pri tem pomaga alkohol. V Krki se tako vsako leto znova pojavljajo nakupovalni vozički, prometni znaki, smetnjaki, klopi, mize, skratka vse kar je v bližini in pride pod roko tej skupini.
In te smeti je letos iz Krke pobiralo kar 45 potapljačev, pomagalo pa še ravno toliko tistih na kopnem in v čolnih, med katerimi so bili tudi ribiči in raftingaši. Pred tem pa so v klubu potekale priprave za uspešno izvedbo akcije. Že zgodaj je bilo precej živahno, tako ob pripravljanju prizorišča kot ob čiščenju rib, vse skupaj pa sta od začetka ob strani spremljala odojka, ki sta se vrtela ob ognju. Ob uradnem začetku ob desetih je bila atmosfera že lepo ogreta, dopoldanska malica **hot dog-i** pa so postali že legendarni spremljevalci KPA-jevih akcij.


Vseh petinštirideset tistih, ki so se odločili za potop, se je ob enajstih že opremljalo, četrt čez enajst pa jih je slav odpeljal do gostišča Loka, kjer se je pričelo čiščenje. V dobri uri se je nabralo vse tisto o čemer sem pisal že na začetku, tako da je bilo kosilo več kot zaslužena nagrada za vse, kasneje pa prijetno druženje in čakanje na skoke v reko Krko, pri katerih je klub sodeloval z varovanjem. Skakalci so nas navduševali s skoki in pogumom, pogled na vse gledalce ob Krki, na mostu in na čolnih pa dal upanje vsem tistim organizatorjem, ki so se letos vse poletje trudili za oživitev mestnega jedra kar jim je odlično uspelo. Ribice, ki jih je med gledanjem skokov ostalih že pekel Domi, so bile slasten zaključek akcije in dneva, dopolnjevalo pa ga je pecivo naših članic in prijateljic, ki so se tako kot vedno do sedaj izkazale z odličnimi dobrotami.
Za zaključek smo sklenili, da so naše ekološke akcije obrodile sadove in da se je odnos prebivalcev ob Krki do naše dolenjske lepotice 100% spremenil. Ne bomo pa z akcijami obstali pri številki dvajset, tako se ponovno srečamo na EKO 2014 6. septembra 2014, še prej pa na otvoritvi potapljaške sezone 11. januarja 2014.

tekst; Aleš BLATNIK   

 
ZAPRI OKNO